Riemke Bouwman

Locatie 12 – Gemeentehuis

‘Mooi de gotte see ferbeeuwn.’

Naast mijn ‘gewone’ leven  aan de wal, leeft in mij altijd het verlangen naar mijn eiland-leven. Hoe kan het ook anders met grootouders , die hier woonden en werkten.  Mijn beite Jacob vestigde zich 100 jaar geleden op Schiermonnikoog. Mijn moeder werd hier geboren. De liefde voor de zee werd mij met de paplepel ingegoten.

Steeds opnieuw is er het verlangen de vaste wal los te laten, de oversteek te maken. De zee, de zilte lucht, de eindeloze  ruimte en het bijzondere licht inspireren mij. In mijn werk zingt de zee vaak mee. Meestal maak ik veel foto’s en tekeningen om tot een beeld te komen. Ik werk intuïtief met allerlei materialen als hout, was, klei, wol en brons. Zo ontstaan mijn assemblages. Hazen, tuitjes, schelpen en golven bevolken steeds opnieuw mijn werk, waarin ik een eigen wereld tot leven probeer te roepen. Bij het hakken in marmer ervaar ik dezelfde zintuigelijke sensatie als bij een wandeling langs de zee. Het opgaan in de natuur en het je verliezen in de ritmische hamerslag  op het marmer. Melancholie en weemoed zijn thema’s die zich als vanzelf aandienen. Ik hoop dat het unieke van de schoonheid van dit eiland gezien, gekoesterd en bewaard zal blijven.

In 2017 studeerde ik af als vrij beeldend kunstenaar aan de Klassieke Academie in Groningen, waarbij ik de Prix de Norvège, een inspiratiereis naar Noorwegen, won.

www.riemkebouwman.nl