Kunstroute ‘Het losse land’ Schiermonnikoog

Gestimuleerd door ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad’ heeft kunstvereniging Sjain in 2018 voor het eerst een kunstfestival georganiseerd. Dit jaar zal dit een vervolg hebben:
Van 11 t/m 19 september gaat het kunstfestival van Schiermonnikoog van start. Als thema hebben we gekozen voor: ‘Het losse land’. Vanaf het eiland noemen we de rest van Nederland vaak ‘het vaste land’ of ‘de wal’. 

‘Het losse land’ staat voor de beweging waar het eiland zich constant in bevindt. Het festival bestaat uit een kunstroute verspreid over 20 locaties op het eiland. 51 kunstenaars hebben zich ingezet om dit thema uit te diepen. Dit heeft een grote verscheidenheid aan werk opgeleverd. 

Zo staat er midden in het dorp een glazen container waar het werk van de familie Onnes is te bewonderen. In ‘de Oude centrale’ (het oude bezoekerscentrum) exposeren een aantal jonge kunstenaars van het eiland. Onder deze jonge kunstenaars bevindt zich o.a. Renate Leeuwe, die dit jaar nog is afgestudeerd aan kunstacademie Minerva in Groningen, of bijvoorbeeld Martijn Abbas die ter plekke een muurschildering zal maken. De jonge kunstenaars laten een grote verscheidenheid aan werk zien, van grafisch werk en fotografie tot gedetailleerde pentekeningen en nog veel meer. Ook meesterverteller en kunstenaar O.C. Hooymeijer laat hier zijn bijzonder vogels zien. Dit jaar stellen verschillende kunstenaars  hun huis en atelier open voor de kunstroute en is er buiten kunst te bewonderen, waaronder de buitenbeelden van Kirsten Buddeberg en fotografie van
Foppe Schut. De routekaart wordt gratis verspreid over het eiland, is te downloaden via de QR code die op de posters staan en te zien op deze site. Naast de kunstroute zijn er ook verschillende activiteiten te volgen, raadpleeg hiervoor de agenda.