Janine Eshuis

Locatie 12 – Gemeentehuis

Janine laat zich tijdens wandelingen, reizen of dagelijkse bezigheden inspireren door vergezichten, natuur, herinneringen, ontmoetingen, sporen en kleuren. Deze ‘ontdekkingen’ legt ze vast in de vorm van schetsen, notities en objecten. Zo ontstaan ‘collecties’. Soms honderden vondsten langs de kustlijn. Maar ook duizenden schoenen voorbijtrekkend tijdens het wachten op een vliegveld. Of gewoon foto’s van één en dezelfde boom. 

Daarnaast is zwerfafval een terugkerend thema. Janine ‘ jut’ langs de vloedlijn, op het strand, in het bos en langs de wandelpaden. Het gegeven dat ongerepte natuur, elke dag, pijnlijk zichtbaar blootgesteld wordt aan het menselijk falen, laat haar niet los. Zo ontstond …and the stories (2008). Blauwe vondsten opgeraapt tijdens een werkproject op Schiermonnikoog. De collectie ‘blauw’ als representant voor onze zee-en strandvervuiling. Vloed (2017) is een verzameling van 54 kleine tekeningen van deze blauwe vondsten, gecategoriseerd op datum en op volgorde. En ‘Drifting’ (2019) geeft een inkijkje in het samenspel tussen consumentenvervuiling en hoopvol academisch onderzoek. 

Tijdens Sjain 2021 toont Janine onder andere een deel van haar serie ‘Lege Landschappen’. Een verzameling abstracte leegtes van duinen, strand, dijken en kwelders op linnen. Vergezichten. Alleen wind, zon, wolken, stilte en weidsheid. Zo ‘jut’ Janine eenvoud, schoonheid, stilte en rust. 

Janine Eshuis (1966) heeft gestudeerd aan de Academie voor beeldende kunsten AKI/ArtEz te Enschede. Momenteel woont en werkt zij in Diepenheim, waar haar atelier is gevestigd. Al sinds haar vierde jaar verblijft Janine met enige regelmaat op Schier. Het eiland is haar tweede thuis.

www.janine-eshuis.nl