Jan-Erik Wedholm

Locatie 17 – Resort Schierduin

De indrukken van de Zweedse bossen uit mijn jeugd waren blijkbaar zo sterk, dat nu, jaren later, het bos (Skogen) nog steeds een belangrijk thema van mijn werk is. De storm, die over het eiland raasde en veel bomen velde, vormde de inspiratie voor een serie grafiek en tekeningen. Het is mijn speurtocht naar de sfeer van een ruig en ongerept Arcadië. Bij nadere beschouwing van het werk, blijkt het landschap niet zo onschuldig. Er is een continue strijd om het bestaan aan de gang. Vergankelijkheid wordt zichtbaar. Op de resten van het oude ontstaat nieuw leven.

Vaak trek ik erop uit om in het bos te tekenen en fotograferen. Bij terugkomst aan de Langestreek, vertaal ik de indrukken in houtsneden en droge naalden. Het grotere werk maak ik in mijn atelier in Groningen. Ik gebruik veel technieken, ook door elkaar. Veel werk wordt “gerecycled”. Dat wil zeggen dat ik het verwerk in andere tekeningen en grafiek, waardoor er gelaagdheid ontstaat en het werk ‘huid’ krijgt. 

Op Schiermonnikoog, de plek, die inmiddels mijn tweede thuis is geworden, is op deze manier veel werk tot stand gekomen.

www.wedholm.nl