Gerda Onnes

Locatie 1 – Willemshof

Mijn Bep en Beite woonden op Schiermonnikoog, daar ging ons gezin bijna elke vakantie naartoe. Mijn Beite schilderde in een klein kamertje. Als kind vond ik dat reuze boeiend en gluurde ik vaak door het raam om te zien wat hij daar maakte. Binnen komen mocht niet bang dat kinderhandjes zijn werk zouden verknoeien. Op een gegeven moment ging mijn vader schilderen in een klein kamertje aan huis. Ik mocht binnen komen om te zien wat er uit zijn handen kwam.

Niet echt verwonderlijk dat ik ook ging schilderen en uiteindelijk naar de Kunstacademie ben gegaan. Naar een aantal jaren in de stad gewoond te hebben ben ik verhuisd naar Kantens een klein dorp vlak bij de Waddenzee. Daar heb ik een atelier aan huis en schilder ik onder anderen;  landschappen, dieren en portretten. En geef ik workshop en schilderlessen.

Schiermonnikoog blijft trekken ook nu mijn grootouders er niet meer zijn. Het eiland geeft rust en inspireert mij. Ik vind dan ook het erg fijn om samen met mijn vader en broer, die ook beide de kunstacademie hebben gedaan, mee te mogen doen aan het kunstfestival. En er komt ook werk van mijn Beite te hangen.

Op  het festival toon ik schilderijtjes van (behuizingen) weekdieren.  Als ik op het strand loop verwonder ik mij over die huisjes van mede bewoners. Schelpen liggend in het zand soms deels eronder soms weerspiegeld in een plasje water. Wachtend opdat de zee ze weer meeneemt weg van Schiermonnikoog.