Agenda

December 2019: Start verkoop ‘Lytje kunst’
Alle deelnemende kunstenaars aan de kunstroute hebben de mogelijkheid gekregen om 10 verschillende kunstwerkjes, Lytje Kunst, in te leveren. Achter op elk kunstwerkje staat informatie over de kunstenaar en het werk. Verpakt in een vilten zakje is het een verassing van welke kunstenaar je iets koopt. De opbrengst van Lytje Kunst wordt geheel besteed aan het mogelijk maken van het festival in 2021. 
Locatie: Hjirre
Toegang: €5

………………………………………………….

woensdag 4 maart 2020: Workshop ‘Zeer korte verhalen’ door Aly Freije.
Aly Freije (Veelerveen, 1944) is een boerendochter en heeft haar jeugd doorgebracht op het platteland in Oost-Groningen op de grens met Duitsland. In 2008 kreeg ze de Freudenthalprijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur. En in 2009 de Literaire Prijs Groningen van Stichting het Grunneger bouk. Regelmatig treedt ze op Noordelijke podia op, zoals bij Dichters in de Prinsentuin 2009 en 2012, Explore the North 2013 en Noord houdt Woord 2014. Op dit moment is ze docent schrijven aan de Schrijversvakschool Groningen. Ze is poëzierecensent voor Tzum, literaire weblog.
tijd: 10:00 – 12:30
Locatie: Bibliotheek
Toegang
: €15

………………………………………………….

zaterdag 19 september 2020: Prijsuitreiking ‘Zeer korte verhalen’
De Bibliotheek Schiermonnikoog, Kunstgroep SJain en De Literaire Werkplaats organiseren in het kader van het ‘Het Losse Land – Kunstfestival 2020’ een schrijfwedstrijd: de Literatuurprijs van Schiermonnikoog 2020. De organisatoren hebben ‘Eiland’ gekozen als thema voor de Literatuurprijs van Schiermonnikoog 2020. Dat betekent dat inzendingen voor de wedstrijd een duidelijke relatie hebben met eiland als locatie of als begrip. Iedere deelnemer mag één ZKV, Zeer Kort Verhaal van 200 tot 300 woorden, insturen naar de Bibliotheek Schiermonnikoog. Inzendingen kunnen worden ingezonden vanaf 1 januari 2020 tot en met 1 augustus 2020. 19 september wordt de winnaar bekend gemaakt.
Tijd: 17:00 – 18:30
Locaties:
Got Tjark
Toegang:
gratis

………………………………………………….

zaterdag 11 tot en met zondag 19 september 2021: Kunstroute
Verschillende eilander kunstenaars gaan aan de slag met het thema ‘Het losse land’. Tijdens de kunstroute zijn de resultaten te zien van hun onderzoek in een verscheidenheid aan kunstwerken. De deelnemende kunstenaars hebben allemaal een link met het eiland, het zijn eiland bewoners, ze hebben eilander roots of ze laten zich al jaren inspireren door Schiermonnikoog. De routekaart met alle locaties is gratis verkrijgbaar bij VVV, Hjirre, Kunstfaam, atelier Romy, lytje Ogygia en staat online op deze site.
Tijd: Alle locaties zijn dagelijks in ieder geval van 13.00 tot 17.00 uur open. Sommige locaties zijn de gehele dag geopend, raadpleeg hiervoor de routekaart!
Locatie:
Verschillende ateliers aan huis maar ook locaties als de Got Tjark, Gemeentehuis, Strandresort, Hotel van der Werff en meer.
Toegang:
gratis

………………………………………………….

zaterdag 11 t/m zondag 19 september 2021: Surinaamse zangvogelvereniging
In het plantsoen aan de Langestreek zal de Surinaamse zangvogelvereniging haar mooiste lied ten gehore brengen. (Meer informatie volgt later)

Tijd: de hele dag
Locatie:
plantsoen aan de Langestreek naast het STAG
Toegang:
gratis

………………………………………………….

zaterdag 11 tot en met zondag 19 september 2021:
Zandschilderen in ‘het Losse land’ 
Tijdens het kunstfestival zal er elke dag een nieuwe gigantische zand tekening gemaakt worden door Lothar Bracht. Met een drone is deze zandtekening van boven te bewonderen.
Tijd: bij eb
Locatie: Paal 3
Toegang: gratis

………………………………………………….

zaterdag 11 september: Theater ‘Grytha Visser’
Tijd: 20:30
Locatie: STAG, langestreek 23
Toegang:
vrijwillige bijdrage

………………………………………………….

zaterdag 11 tot en met zondag 19 september 2021: Start ‘Lytje Ogygia’
Klaske Noordenbos is de gastvrouw van ‘Lytje Ogygia’ in het Willemshof. In een glazen container creëert ze nog eens een prachtige omgeving vol kunst en ambacht.
Tijd: 11:00 – 17:00
Locatie:
Willemshof
Toegang:
gratis

………………………………………………….

maandag 13 september 2021: Marcel Harteveld speelt zijn cabaret show ‘Weet ik veel’ in mini-theater ‘de Kelder’. 

In Weet ik veel onderzoekt Marcel Harteveld, in regie van Wimie Wilhelm, de waarde van weetjes, kennis en het hoogste woord hebben. Op de basisschool stelt rolmodel meester Frank hem voor om elke dag iets nieuws te leren. Tegen de tijd dat hij veertig is, zal hij dan meer weten dan de meester. In de jaren negentig was dat nog een overzichtelijke opdracht, toen stond alle informatie in de mini-boekjes van de schoolbieb. Maar inmiddels leer je alles van je tijdlijn op sociale media. En daar komt wel meer voorbij dan enkel feiten.

www.marcelharteveld.nl

Tijd: 20:30
Locatie:
Badweg 5 / ‘De Kelder’ bij KunstFaam
Toegang:
€10

………………………………………………….

dinsdag 14 september 2021: Klei workshop bij Pottenbakkerij Hjirre en Open atelier KunstFaam.
Tijd: 10.30 tot 11.30 – 14.00 tot 15.00
Locatie: Hjirre en KunstFaam
Toegang:

………………………………………………….

dinsdag 14 september 2021: Filmavond ‘Frida’
Frida is een biografische dramafilm uit 2002 onder de regie van Julie Taymor. Het verhaal is gebaseerd op het boek: Frida: A biography of Frida Kahlo (1983) van Hayden Herrera en gaat over het leven van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo. De film onderzoekt nadrukkelijk de relatie tussen Kahlo’s leven en haar kunst. 
Tijd: 20:30
Locatie:
Dorpshuis, Torenstreek 18-A
Toegang:

………………………………………………….

Woensdag 15 september 2021: Schilderworkshop kinderen
Tijd: 14:00 
Locatie: Atelier Schier
Toegang: €8 

………………………………………………….

woensdag 15 september 2021: Dorpsomroeper ‘Jelle Woudstra’ vertelt een eilander verhaal 
Tijd: 20:30
Locatie:
Badweg 5 / ‘De Kelder’ bij KunstFaam
Toegang:
€5

………………………………………………….

donderdag 16 september 2021: De gemaakte klei kunstwerken tijdens de klei workshop op 15 september zullen op deze dag gestookt worden.
Tijd:
Locatie:
Toegang:

………………………………………………….

donderdag 16 september 2021:
Lezing de wondere wereld van O.C. Hooymeijer
Tijdens deze lezing neemt beeldend kunstenaar, schrijver, amateur ornitholoog, en bevlogen rasverteller je mee in zijn wondere wereld. Een wereld waarin alles draait om vogels uit de werkelijkheid en onwerkelijkheid, en waarin realiteit en fantasie vaak niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In zijn wondere wereld geldt namelijk vaak het motto ‘het is niet waar, maar het had waar kunnen zijn’.

Tijd: 20:30
Locatie:
Toegang: €10

………………………………………………….

vrijdag 17 september 2021: Dorpsomroeper ‘Jelle Woudstra’ vertelt een eilander verhaal 
Tijd: 20:30
Locatie:
Badweg 5 / ‘De Kelder’ bij KunstFaam
Toegang:
€5

………………………………………………….

zaterdag 18 september 2021: Workshop schilderen van ‘het losse land’ op het doek door Nettie Mulder. Hier maak en krijg je een mooi souvenir van Schier. 
Tijd: 13:00 tot 17:00
Locatie: De Aude Schuele – Badweg 3
Toegang: €20,00  pp.
Graag reserveren via de site: https://www.nettiemulder.nl/contact/

………………………………………………….

zaterdag 18 september 2021: Veiling
Verschillende kunstzinnige items zullen worden geveild in de Teensma zaal. Overdag zijn de items te bezichtigen in de Teensma zaal. S’avonds vanaf 20:30 begint de veiling en zullen de objecten worden toegelicht door een veiling meester. Wie biedt?
Tijd:
20:30
Locatie
: Teensma zaal Hotel v/d Werff
Toegang:

………………………………………………….

zaterdag 18 september 2021: Optreden ‘Tria Martina’
Een muzikaal trio dat iedere feestelijke gebeurtenis omlijst met prachtige covers uit de rijke historie van de pop, blues en soul. Dit allemaal in een nieuwe jas. Tria Martina bestaat uit: Martina Huinder (zang), Theo Onnes (gitaar) en Jelmer Dijkstra (basgitaar). 
Tijd: 22:00 tot 23:00
Locatie
: Café Hotel v/d Werff
Toegang:
gratis

………………………………………………….

zondag 19 september 2021: Sluiting Kunstroute
Tijd:
17:00
Locaties:
Kunstroute locaties
Toegang:
gratis

………………………………………………….

Mocht je al kaartjes willen reserveren dan kan dit door onderstaande contactformulier in te vullen. Wij zullen daarna zo snel mogelijk reageren op uw verzoek.